MUHBA Museu Història de Barcelona
Barr english / español / català

inici / presentació / àmbits / activitats / +info / vídeo /contacte

Plànol parcel•lari, 1929. Servei del Plànol de la Ciutat. Ajuntament de Barcelona Elaborat per Mercè Tatjer a partir de: Pons i Freixa, Francisco; Martino, José María. «Los Aduares de Barcelona, estudio de su constitución, extensión y características», ponència de 1922

Barracòpolis

Creixement del barraquisme i impotència per aturar-lo Dictadura de primo de rivera, II república i guerra civil

La posició de l’Ajuntament es caracteritzà per la impotència i la manca de resultats a l’hora de solucionar el fenomen del barraquisme. El 1923, al setmanari Justícia Social, Emili Mira, encunyava el terme barracòpolis:

«A Barracòpolis es desconeixen les comunes i gairebé l’aigua. Els malalts abundants conviuen, sovint en un mateix jaç, amb els seus familiars. Espais incapaços per un sol home, serveixen de vegades per set o vuit i àdhuc dotze. Gent vestida de pedaços, sovint quasi nua. Cares pàl·lides i demacrades»

En el marc de la segona Ley de Casas Baratas (1921), l’Ajuntament creà el Patronato Municipal de la Habitación de Barcelona que encarregà al Fomento de la Vivienda Popular S.A. quatre grups de cases barates destinats a reallotjar part dels barraquistes del recinte de l’Exposició Universal de 1929. Les mesures proposades durant la República, com la Casa Bloc, el sanejament de Ciutat Vella i dels nuclis de barraques, així com la municipalització de la propietat urbana el 1937, gairebé no van arribar a posar-se en pràctica per l’esclat de la Guerra Civil.

© 2008 MUHBA / museuhistoria@bcn.cat / www.museuhistoria.bcn.cat / T +34 93 256 21 00 / F +93 268 04 54/ inici / àmbits / activitats / +info / contacte / crèdits / english / español / català
Ajuntament de Barcelona Institut de Cultura